Jak na pánské šle?

Není nic horšího, než padající a povislé kalhoty. Pokud vám kalhoty nesedí jako ulité, stane se popotahování kalhot nechtěným každodenním rituálem.

Tento problém lze snadno vyřešit, a to hned dvěma způsoby. Obvyklou volbou je pánský opasek. Více originální a velmi praktické je pořídit si šle neboli kšandy. Je to nadčasový módní doplněk, který se drží pánské módy již od nepaměti a stále má na trhu své místo a příznivce. Je to stylová alternativa, která posune váš outfit na vyšší úroveň a zároveň podrží kalhoty na správném místě. 

Níže naleznete přehled typu šlí, které existují a z čeho můžete vybírat.

Typ X, Y a H

Kromě rozdílného upevnění ke kalhotám se šle liší také rozdílným tvarem v zádové části. Při výběru mezi typem šlí X a Y zvažte jednak estetickou stránku a jednak podporu, kterou od nich očekáváte. 

Šle ve tvaru písmene X nebo H je nutno upevnit celkem na 4 místech. 2 připínací body v zadní části kalhot a 2 body v přední části. Ideální volba, pokud od šlí potřebujete větší podporu.

Šle ve tvaru písmene Y jsou přichyceny pouze na 3 místech. 1 připínací bod v zadní části kalhot a klasicky 2 body v pření části. Tento typ je považován za více formální a modernější.

Jak na pánské šle?
Jak na pánské šle?

Rozdílné zapínání

Kšandy připnuté ke kalhotám či kraťasům pomocí kovových klipů mají obrovskou výhodu ve své všestrannosti. Díky jednoduchému zapínání je lze nosit téměř ke všem druhům kalhot. Ideální volba pro neformální outfit - džíny, kraťasy, casual kalhoty

Kšandy na knoflíky se zapínají pomocí poutek. Uchycení vyžaduje 6 knoflíků (u šlí typu "Y") přišitých na vnitřní straně pasu kalhot či džín. Na tyto knoflíky se pak lehce přichytí poutka kšand. Pokud vaše kalhoty tyto knoflíky nemají, dají se tam snadno dodatečně přišít. Upevnění pomocí poutek působí více formálně než kovové klipy.

Jak přišít knoflíky na kalhoty?

  • Knoflíky se našívají cca 1 cm pod horní okraj.
  • Zadní strana kalhot: Od středu naměřte cca 3 cm na každou stranu a přišijte tam knoflíky.
  • Přední strana kalhot: Od zipu kalhot změřte 8-10 cm na levé straně. Zde umístěte jeden knoflík. Od prvního knoflíku naměřte do leva dalších 6 cm a zde umístěte druhý knoflík. Stejný postup aplikujte zrcadlově na pravou stranu od zipu. Obecně lze říci, že by knoflíky měly být umístěny nad kyčlemi.

Šířka kšand

i výběru kšand hraje roli také jejich šířka. I velmi nepatrná změna šířky může významně změnit váš vzhled. Pro určení správné šířky platí obecné pravidlo: Čím užší kšandy jsou, tím více neformálně působí (vhodné pro casual styl). A naopak čím širší, tím formálnější vzhled odráží.

Úzké šle mohou být až 2,5 cm úzké. Ležérnímu oblečení dávají šmrnc, moderní nádech a eleganci. Vyniknou především na štíhlých mužích. Skvělé jsou v kombinaci s džínami nebo chinos kalhotami s tričkem a přiléhajícím svetrem. Vynosíte je k ležérnímu outfitu do kanceláře či města i na večeři v restauraci.

Za široké šle považujeme ty, které mají kolem 3,5 cm případně více. Jsou to klasické kšandy podtrhující formální vzhled. Tyto jsou vhodné pro muže s  jakoukoliv postavou. Vynosíte je k formálním kalhotám, obleku a  dokonce i ke smokingu. Zkrátka hodí se i na společenské a formální události.

Jak na pánské šle?
Jak na pánské šle?

Materiál

Celokožené šle jsou opravdu bytelné a méně poddajné. Stále však mají své kouzlo.

Šle z pružného materiálu jsou více praktické a ještě více pohodlné. Vhodné na všechny typy událostí. Výhodou jsou různá designová provedení. 


Důležitým prvkem při výběru outfitu jsou také hodinky, nezapomínejte na to.