Jak se obléct na svatbu: Tipy pro ženicha, svědka i hosty

Jak se obléct na svatbu: Tipy pro ženicha, svědka i hosty

Jak se obléct na svatbu

Tipy pro ženicha, svědka i hosty

Řešíte vlastní svatbu, nebo jste dostali pozvánku a půjdete jako host? V obou případech je to příležitost hodit se do gala. Jaký dress code si svatba žádá z pohledu ženicha i hostů?

Při výběru oblečení na svatbu záleží na počasí i na místě svatby. Jsou ale základní body, které je dobré dodržet v každém případě. Co tedy na sebe na svatbu, abyste udělali co nejlepší dojem? A jakým chybám se naopak vyhnout obloukem?

Jak se obléct na svatbu: Tipy pro ženicha, svědka i hosty

Jak se obléct na svatbu jako ženich

Jako ženich udáváte na své svatbě styl, kterým se budou řídit vaši hosté. Zvolit můžete jak tmavý oblek, tak se obléct do světlých odstínů. Světlým typům sedí spíše tmavší obleky, opálené typy si mohou dovolit i světlé barvy. Záleží ale také na ročním období, zatímco v létě jsou světlé obleky praktičtější, v zimě vítězí tmavá klasika.

Svatební oblek nejvhodněji doplníte bílou košilí na manžetové knoflíčky, případně můžete obléct odstín ivory, pokud nevěsta volí šaty v této barvě. Odstín bílé by totiž měl vždy ladit s šaty nevěsty, protože jen tak se vyhnete tomu, aby jeden z vás nevypadal zapraně.

Jaký volit outfit na svatbu jako host nebo svědek

Oblečení svatebních hostů a svědka se od ženicha v zásadě tolik neliší. Hlavní je, abyste ženicha zvoleným outfitem nezastínili. Pokud tedy víte, že svatba bude neformálnější, nechte svůj třídílný oblek raději doma. Tam také nechte tmavé košile, ty se hodí spíše na ples a jiné večerní události.

Respektujte požadavky snoubenců

Na pozvánce nebo svatebním webu nejspíš najdete i dress code svatby, který může být formální, stejně jako ležérní. Vždy dodržujte přání nevěsty a ženicha, v opačném případě vysíláte signál, že si jich dostatečně nevážíte.

V posledních letech je běžné, že budoucí novomanželé ladí svatbu do určitého odstínu a je vhodné toto doporučení respektovat například v podobě doplňků. Myslete na to, že na svatbě bude fotograf a kameraman a byla by škoda jim nevhodným oblečením zničit památku na jejich velký den.

Přizpůsobte se místu konání

Jedná se o církevní obřad v kostele nebo ležérní venkovní svatbu? I to hodně napoví o tom, jak se na tuto příležitost obléct. Pro svatbu v kostele je nejvhodnější tmavý oblek, který doplníte bílou košilí a tmavou kravatou. U venkovních svateb je dress code uvolněnější.

Jak se obléct na svatbu: Tipy pro ženicha, svědka i hosty
Jak se obléct na svatbu: Tipy pro ženicha, svědka i hosty

Co si obléct na letní svatbu

Pryč jsou dny, kdy jste na letní svatbu nosili tradiční pánské obleky v černé, námořnické a tmavě šedé barvě. Místo toho jsou nahrazovány svatebními obleky ve světle šedém, béžovém a lněném stylu. Co dalšího si na letní svatbě můžete dovolit?

Volte světlé obleky

Černá nebo tmavě modrá klasika vypadá dobře v jakémkoli ročním období, v létě ale dokážou tmavé barvy potrápit tím, že je v nich větší teplo. Světlejší obleky v šedé, bledě modré nebo béžové a krémové jsou v horku mnohem příjemnější. Řešením je také oblek bez podšívky.

Nechte oblek doma

Formálnost jde u letních svateb v posledních letech stranou a je přijatelné si obléknout lehké sako a kalhoty, nebo úplně sako vynechat a místo toho košili spárovat s vestou nebo šlemi.

Vyzkoušejte blejzry a saka  

Venkovní svatby překračují hranici mezi formálním a neformálním a pokud to novomanželé schvalují, vyměňte oblek za blejzr nebo sako ve světlých odstínech.

Oblečte neformální chinos

Ležérní a zábavný vzhled pro letní svatbu získáte díky pohodlným kalhotám chinos, které doporučujeme doplnit sakem nebo blejzrem v ladícím odstínu.

Co si obléct na podzimní svatbu / zimní svatbu

Doporučujeme vlněné obleky, které jsou všestranně využitelné a zákazníky často vyhledávané. Jde o prodyšnou tkaninu.  V chladném období slouží jako vynikající  tepelný izolant, který zároveň dobře odvádí pot. 

Nezapomeňte na doplňky

Aby svatební outfit vypadal promyšleně, vyhrajte si s doplňky. Základní pravidlo praví, že boty a všechny kožené doplňky by měly být ve stejném odstínu. Čistě na vašich preferencích pak záleží, jestli zvolíte kravatu, nebo dáte přednost motýlku. Na formální svatbu jsou určitě vhodnější látkové motýlky, dřevěné volte jen na uvolněnější svatby. Na svatbu také ideálně odložte sportovní hodinky a nasaďte jednoduchou klasiku s koženým páskem. Ani tím doplňky nekončí, pánové mohou svou osobnost podtrhnout originálními manžetovými knoflíčky a zvolit kapesníček, který do outfitu vnese trochu hravosti.

Nejčastější módní prohřešky

Nebudeme se zabývat do očí bijícím prohřeškům v podobě kraťasů, džínů, sandálů nebo sportovní obuvi. I v obleku se totiž můžete dopustit řady přešlapů, aniž byste o nich věděli. Jaké jsou ty nejčastější?

  • Košile s krátkým rukávem – hlavně letní svatby vybízí ke krátkému rukávu. Ten je ale vhodný jen k volnočasovým aktivitám, nikoli na slavnostní příležitost, jako je právě svatba. Pokud je vám teplo, dlouhý rukáv vyhrňte. Nejhorší možné varianty se pak dopustíte, když krátký rukáv ještě doplníte kravatou.
  • Bílé tílko pod bílou košilí – pokud košile nemá dostatečnou gramáž a prosvítá, neberte si pod ni bílé tílko, ale volte tělové, které je prakticky neviditelné. Bílé naopak pod košilí vyloženě svítí.
  • Špatná délka kravaty – i když budete upravení od hlavy k patě, špatná délka kravaty dokáže celkový dojem zkazit. Správně se kravata dotýká spony opasku. Delší ani kratší variantu tedy nezkoušejte.
  • Nevhodně zvolená kravata – u kravaty se můžete dopustit i dalších prohřešků. Jedním z nich je vzor s diagonálním pruhem, který je vhodný do práce, ale nikoli na svatbu. Pozor dejte i na bílou nebo champagne barvu, ta náleží ženichovi, ne hostům.
  • Zapnuté knoflíčky u saka – u saka se zapíná pouze horní knoflíček, spodní mějte vždy rozepnutý. Pokud sedíte, rozepněte i ten horní.
  • Stejný motiv na kravatě a na kapesníčku – i když často narazíte na sety kravat nebo motýlků s kapesníčkem, které mají stejný motiv, nenechte se zmást. Kapesníček je má pouze doplňovat, ne kopírovat.

Ať už zvolíte formální nebo smart casual svatební outfit, mějte na paměti to, že vám musí perfektně sedět. Rukávy saka nikdy zcela nepřekrývají rukávy košile, lem kalhot se dotýká vrchní části bot. Pokud máte problém s tím, že máte jinou velikost saka a kalhot, nekupujte set, ale oba díly si pořiďte samostatně ve správné velikosti.

Už jste viděli náš další článek se svatební tématikou - "5 tipů na svatbu v létě?"