Jak se obléknout na ples?

Jak se obléknout na ples

Jak se obléknout na ples? 

Ples je u nás považován za významnou společenskou událost. Při volbě oblečení velmi záleží, zda se chystáme na formální ples do opery nebo vesnický bál. V každém případě chceme vypadat co nejlépe. Jak si na tuto akci vybrat vhodný oblek, sladit celý outfit a vyvarovat se módních "faux pas"?

Tanec jako společenská událost

Tanec byl historicky brán jako jeden z mnoha společenských rituálů a brzy se stal velmi oblíbeným. V 19. století se tanec výrazně rozšířil a začaly vznikat nové druhy tance, tak jak je známe i dnes. V Rakousku vznikl valčík, v Čechách polka a v Polsku mazurka.

 

Jak vybrat oblek na ples?   

Vůbec nejdůležitější pravidlo ze všech je, že nplesy volíme obleky tmavých barev. Světlé obleky se hodí spíše na letní venkovní akce nebo do zaměstnání a nosí se obecně do 17. hodiny odpolední. Sázkou na jistotu je oblek v černé nebo tmavě modré barvě, jakým je například náš strečový oblek SOLAR.

Pokud si na ples budete pořizovat nový oblek, mějte na paměti, že to chce svůj čas. Nenechávejte koupi pánského obleku na poslední chvíli.  Kupujte pánský oblek v prodejnách, kde vyškolený personál dobře odhadne vaši velikost a doporučí to, co je pro vás nejvhodnější. Případně oblek upraví i na míru. Takové služby nabízíme v našich 15 prodejnách Feratt.

Dobrý a kvalitní pánský oblek nemusí být nutně drahý. Je však důležité dbát na kvalitu materiálu. Léty prověřenými materiály pro kvalitní obleky je zejména vlna s příměsí polyamidu a pružného elastanu. Takový oblek zaručí svobodu pohybu a ocení jej při tanci každý muž. Pokud sáhnete po našem vlněném obleku ARONA, bude vám dobře sloužit po mnoho sezón.

Velmi důležitý je také střih. Ani pánský oblek se nevyhnul módním trendům, proto hledejte inspiraci tam, kde jde nabídka s dobou. Chtějte oblek nové generace. Takový oblek je lehký, měkký a elastický. Díky zúženému střihu, kopíruje postavu a dobře sedí v oblasti zad. Mějte na paměti, že dobře padnoucí oblek vám i tak dovolí dělat pohyby, které jsou ve společnosti přijatelné, včetně tance. 

 

 

 

A co košile? 

Bílá bavlněná košile je základem společenského outfitu. Obzvlášť pokud se chystáte na více formální ples. 

Společenská košile F-LINE ITALY z prémiového bavlněného twillu, s propracovanými detaily, saténovým leskem a širším "italským" límcem formálního typu bude tou pravou volbou.  

Pokud je však ples neformální, můžete volit také košili tmavších odstínů, které působí velmi elegantně. Stále se totiž jedná o večerní společenskou událost. 

Takovou košilí může být Pánská košile FERATT F-LINE MODERN navy ve střihu "modern fit", která zvýrazní ramena a opticky zeštíhlí pas. V každém případě doporučujeme vyhnout se jakýmkoliv vzorům a dát přednost raději jednobarevné klasice.

Jak se obléknout na ples

Vhodná obuv na ples

Na společenské plesy a jiné události jsou rozhodně nejvhodnější lakýrky. Tedy boty z lakované kůže. K černému obleku volte černé boty i pásek. K tmavě modrému obleku se budou nejvíce hodit tmavě hnědé boty s tmavě hnědým páskem.

Nezapomeňte ani na důležitý detail, kterými jsou vhodné ponožky. Nejlépe v prodloužené délce, které při sezení neodhalí vaše holé nohy.

Kravatu či motýlka?

Na ples si můžete vybrat kravatu podle vlastního vkusu, nálady a s přihlédnutím na volbu obleku. V současnosti jsou velice módní kravaty s výraznou strukturou, zajímavou kombinací barev a netradičních ornamentů. Opět platí, že bílá košile je základ, kterým pro volbu kravaty nic nezkazíte. U vzoru košile však buďte obezřetní.  Pokud jste totiž přeci jen zvolili košili vzorovanou, doplňte outfit jednobarevnou kravatou. V opačném případě by se mohly vzory navzájem přebíjet a budit překombinovaným dojmem. Určitě ale nevolte kravatu s diagonálními pruhy, hodí se spíše do zaměstnání.

Jestliže se rozhodnete pro motýlka, platí zde základní pravidlo: bílý motýlek se nosí k fraku, nikdy ne ke smokingu. Pokud tedy v pozvánce máte uveden dress code "BLACK TIE", nic nezkazíte, sáhnete-li po černém či červeném motýlku. Ve stejné barvě jako motýlek by měl být i kapesníček. Motýlek má šmrnc a oproti kravatám je k vidění stále poměrně málo, takže pokud chcete zaujmout a být originální, je vaší jasnou volbou.  

Jak se obléknout na ples

Nezapomeňte na partnerku

Středem pozornosti na plesech je vždy žena. Buďte jejím důstojným doprovodem.  Pokud svůj outfit sladíte se svou partnerkou, budete působit jako dokonalý pár. Té správné harmonie vašich outfitů dosáhnete, jakmile kravatu či motýlka doladíte k partnerčiným šatům a doplňkům. Nevíte jaký vybrat? Nechte si poradit v našich kamenných prodejnách, kde vám náš vyškolený personál sdělí, jak na to.

Podcenit byste neměli ani cestu na ples a zpátky z něj. I kdyby se jednalo o neformální vesnický ples nezahoďte svůj čas, který jste vložili do vhodně zvoleného outfitu tím, že jej zazdíte sportovní bundou. Na oblek patří vždy kabát.

Doufáme, že vám naše tipy pomůžou vykouzlit ten nejlepší možný outfit a celou akci si náležitě užijete!