Jak správně nosit šle

Pokud s kšandami teprve začínáte, je dobré dodržovat pár zásad, aby se stylový outfit nezvrtl ve změť neladících doplňků. Máme pro vás pár tipů, kterých se můžete držet. 

  • Slaďte jednotlivé doplňky vašeho outfitu, zejména pak materiál, vzory a barvy šlí s kravatou/motýlkem. Pro úplnost můžete zařadit také sladěné ponožky, které ucelí kompletní vzhled.
  • Pokud volíte kšandy, pak radíme zvolit jako doplněk motýlka, úzkou kravatu, případně nechat límec volný a nevázat nic. V každém případě se vyhněte široké kravatě, která by zbytečně odváděla pozornost od šlí a degradovala celkový dojem.
  • Zapomeňte na opasek! Šle a opasek plní stejnou funkci, takže zkrátka nedává smysl nosit je najednou. 
  • Šle byly v minulosti považovány za součást spodního prádla, proto by podle etikety kšandy neměly jít vůbec vidět. Měly by svou funkci plnit nenápadně pod sakem či vestou. Nicméně v dnešní době jsou módní trendy zase o kus dál. Na méně formálních akcích není problém dávat kšandy na odiv svému okolí. I tak však nedoporučujeme nosit kšandy na společenské vestě. Pokud chcete kšandy nosit viditelně, tak bez vesty na košili.

 

Jakou velikost kšand zvolit?

Pokud jde o velikost, pak je délka a šířka stěžejní. Délku zvolte takovou, abyste šle pohodlně umístili na své místo přes trup a ramena. Ohledně šířky šlí jsme se více rozepsali v našem článku "Jak na pánské šle". Už tedy možná víte, že širší šle znamenají formálnější vzhled. Na neformálních akcích naopak lépe vyniknout šle úzké.

Jak nasadit šle?

Krok 1: Položte kalhoty na rovnou plochu tak, aby byl viditelný pas.

Krok 2: Připevněte zadní konec klipů od kšand doprostřed zadního pasu kalhot, případně upevněte na předem přišité knoflíky. 

Krok 3: Připevněte levou stranu šlí na levé přední straně kalhot a pravou stranu šlí na pravé přední straně kalhot.

Krok 4: Nasaďte si kalhoty a upravte šle na požadovanou délku. Kalhoty by měly pohodlně sedět, aniž by byly nepříjemně napnuté.

 

Pokud nejste fanoušci opasků, pak jsou šle ideální volbou. Jak správně nosit šle a jak s nimi vhodně doplnit outfit, může být ze začátku trochu oříšek. Časem, ale nasbíráte zkušenosti a inspiraci a šle se stanou neopomenutelnou součástí vašeho šatníku. Kde všude můžete šle vynosit zjistíte ve článku "Šle pro každou příležitost".