Neviditelné podvlékací tričko - ano nebo ne?

Podvlékací třičko - ano nebo ne?

Neviditelné tričko - Ano nebo ne?

Nikdo neví, že ho máte na sobě a přesto může významně ovlivnit váš outfit. Podvlékací neviditelné tričko pod košili.

Tričko či nátělník může určit, zda budete vypadat stylově či nedbale. Absencí podvlékacího trička riskujete propocený oděv. Níže v tomto článku se dozvíte, jak správně podvlékací triko nosit a jaké si pořídit.

Co to vlastně je neviditelné tričko?

Jedná se v podstatě o základní neboli spodní vrstvu oblečení. Můžeme ho nazvat také spodním prádlem. Z této logiky vyplývá, že není vhodné ani společensky přijatelné, aby šlo podvlékací tričko pod vaším oděvem vidět. Proto je nejlepší zvolit triko v tělové barvě.
Dobře padnoucí "neviditelné" tričko by mělo být přiléhavé na tělo a elastické, aby vám nebránilo v pohybu. Materiál není hrubý, aby se pod oblečením nerýsovaly zbytečné a nechtěné obrysy.

Historie ve zkratce

Podvlékací trička mají své kořeny v armádě. Byly nošeny pod uniformou jako forma dodatečné ochrany. Poskytovaly teplotní komfort a odváděly pot, takže chránily vrchní svršky oblečení, které byly dražší a hodnotnější. V úplných začátcích se ani nejednalo o trička jako taková, ale o kus látky omotané kolem těla.

Podvlékací třičko - ano nebo ne?

Měli by muži podvlékací trika nosit?

Účelem je minimalizovat propuštění potu na vrchní vrstvu oděvu. Kromě vzezření bez propocených "koláčů" také prodlužuje životnost oblečení  a udrží ho déle čisté - nepropocené a bez stop po deodorantu.  Vytváří také úhlednější dojem, protože u světlých svršků zakrývá podvlékací tričko bradavky a hrudní ochlupení, které pak neprosvítá například přes košili.

Druhy podvlékacích triček

  • Tílko: Absence rukávů nezabrání propocení v oblasti podpaží ani zanechání stop po deodorantu. Slouží převážně k ochraně oblasti zad a hrudníku.
  • Výstřih do V: Má mnoho výhod. Tričko s výstřihem do V se dá nosit téměř pod jakékoliv oblečení, aniž by bylo viditelné. Navíc umožňuje nosit vrchní knoflíky u košile či polokošile rozepnuté.
  • Bez výstřihu: Toto podvlékací tričko je nejpodobnější klasickému tričku, které běžně nosíte.
  • Dlouhý rukáv: Dobrá volba pro chladné počasí pod oděv s dlouhým rukávem. Tepelná izolace je zde hlavním bonusem.
  • Kompresní: Pevně obepíná tělo a tvaruje postavu. Podporuje průtok krve a napomáhá regeneraci po tréninku.
  • Speciální: Absorbuje pot a odvádí vlhkost pryč od těla.

Je barva důležitá?

Jednoduše řečeno - ano. Nejlepší je volit odstín stejný nebo podobný tónu vaší pleti. Nemusí se úplně shodovat - dobře bude fungovat světle šedá, béžová/tělová nebo . Muži tmavé pleti by pak měli volit spíše tmavě šedou, hnědou nebo černou variantu. Čím větší kontrast podvlékacího trička a vaší kůže, tím větší šance je, že spodní prádlo půjde pod svrchní vrstvou vidět.

Podvlékací třičko - ano nebo ne?

Jaký zvolit materiál?

Podvlékací tričko by mělo být relativně tenké, pružné a přiléhavé. Za těchto podmínek se nebude rýsovat skrz vrchní vrstvu oblečení a bude tak v podstatě neviditelné. Co se týče složení existuje mnoho kombinací a záleží čistě na vašich preferencích. Příklady:

  • 100% bavlna - trvanlivý a důvěryhodný materiál. Ideální je volit vyšší kvalitu, například bavlnu Egyptskou.
  • Pružná směs modalu - kombinace bavlny, modalu a případně syntetických vláken. Vyniká hladkým vzhledem, vysokou pružností, snadno se udržuje a zachovává tvar.
  • Merino vlna - výhodou je pohlcování zápachů a lehkost materiálu. Vhodné pro zimní i letní měsíce.
  • Moderní technická vlákna / funkční materiály - speciálně navržené tak, aby odváděly pot a udržely vlhkost od děla.
Podvlékací třičko - ano nebo ne?

Jak sedí na těle?

Podvlékací tričko musí sedět na těle, je těsně přiléhavé, aby mohlo okamžitě pohlcovat pot. Přiléhavé však neznamená těsně stažené. Tričko vás nesmí limitovat ani omezovat, zkrátka musí být pohodlné.

Ujistěte se, že je tričko dostatečně dlouhé, aby mohlo být pohodlně zastrčeno v kalhotách, aniž by z nich vylízalo. Zkontrolujte, že výstřih je dostatečně hluboký a tričko nevyčnívá z pod vrchní vrstvy oděvu. Stále platí, že podvlékací tričko by nemělo jít vůbec vidět.

Lze nosit běžné tričko místo podvlékacího trička?

To nedoporučujeme. Běžné tričko je obvykle z hrubší látky a střihově volnější. Zkrátka půjde vidět.

Lze nosit podvlékací tričko samostatně?

Nebude to vypadat dobře. Tričko bude velmi upnuté na tělo a mohlo by působit, jakože se snažíte přitáhnout pozornost nevhodným způsobem. Je pravděpodobné, že samotný outfit  v takovém případě také přijde k újmě. Další důvod proč to nedělat je, že si nebudete moci obléct další podvlékací tričko, aby odvádělo pot :).