Merino vlna a její vlastnosti

merino svetr

Objevte kouzlo nejjemnější vlny Merino

Během posledních let se svetry z Merino vlny staly oblíbeným kouskem ve světě módy. Objevte kouzlo merino vlny i vy!

 

Merino vlna je považována za jednu z nejkvalitnějších vln na světě. Je to přírodní materiál, který pochází z domácích ovcí plemena Merino. Tyto ovce jsou známé vlnou s velmi jemnými vlákny. Jedna ovce dokáže vyprodukovat 2 až 4 kg vlny za rok. Důraz při zpracování takového vlákna se klade především na udržitelný proces zpracování a výroby.

Merino vlna a její skvělé vlastnosti

Merino vlna je extrémně jemná a měkká na dotek. Jednotlivá vlákna jsou tak tenká a hladká, že oblečení vyrobené z této vlny je extra příjemné na nošení. Navzdory své jemnosti jsou vlákna překvapivě odolná. To znamená, že není lehké je "zatrhnout". Navíc, déle si zachovávají tvar a pevnost i při opakovaném nošení. Vlákna vytvářejí na pokožce těla "mikroklima", tudíž v chladnějším prostředí teplo udržují a v teplejším naopak. Dokáží také absorbovat vlhkost a odvádět ji od těla. Jsou tedy skvělou prevencí proti nadměrnému pocení. 

Merino vlna
pánský merino svetr

Vlastnosti Merino vlny

  • JEMNÁ NA OMAK - Nejjemnější vlna na světě
  • TERMOREGULACE - V zimě hřeje, v létě chladí
  • RYCHLE SCHNE - Vlákna nezadržují vodu
  • PRODYŠNÁ - Vlna "dýchá" a odvádí vlhkost z vláken
  • ANTIBAKTERIÁLNÍ - Vlna na sebe váže škodlivé látky a omezuje jejich rozklad a množení
  • ANTIALERGENNÍ - Oděv stačí vyvětrat a tím se zbaví přebytečných pachů. Nejsou známé žádné alergické reakce.
  • "NEKOUŠE" - V Merino vlně se budete cítit pohodlně a příjemně
  • VYDRŽÍ ROKY NOŠENÍ - Při správném praní a zacházení si uchová své vlastnosti a barvu
Merino svetry FERATT

Merino svetry FERATT

V nabídce FERATT najdete svetry z merino vlny australských ovcí. V těchto svetrech je vám příjemně jak v zimě, kdy zahřeji, tak v létě, kdy mírně "chladí". Navíc, merino svetry zabraňují pocení a udržují pokožku suchou a v pohodlí. Pokud se pro svetr z Merino vlny rozhodnete, získáte jeden z nejhodnotnějších kousků ve svém šatníku.

Velikou výhodou je, že svetr i po delším nošení zůstává "svěží" a nevyžaduje časté praní. Dokonce je mnohdy lepší jej nechat volně prosušit a vyvětrat po nošení na ramínku, než vyprat. Takovýto přístup vám zaručí, že merino svetr bude vypadat dlouho jako nový. Merino svetr je velice vhodný také pro alergiky a muže s citlivou pokožkou. Má přirozenou vlastnost odolávat roztočům, bakteriím a plísním, které často vyvolávají různé alergické reakce.

Merino vlna je nejjemnější typ vlny, který na trhu najdete. To, že je také hypoalergenní, je její obrovskou výhodou.
 

Svetry FERATT z příze "Cashwool" 

Merino svetry FERATT jsou vyrobeny z extra jemné příze "Cashwool" od společnosti Zegna Baruffa(C). Příze s tloušťkou 19,5 mikronů je zpracována výhradně v Itálii a je synonymem pro Merino vlnu vysoké kvality. Používá se pro nejlepší pletené výrobky po celém světě.

Tento druh příze s kašmírovými vlastnostmi a hedvábným leskem je lehký a jemný na dotek. Svetry z řady Merino se tak pyšní těmi nejlepšími  vlastnostmi Merino vlny. Vyzkoušejte i vy, jak příjemně se v nich budete cítit. 

A pro novou kolekci 2023 pro vás přinášíme ještě další typ Merino vlny Extrafine kvality.

svetry FERATT

Jak pečovat o Merino vlnu?

Při správné péči Vám svetr z Merino vlny vydrží opravdu dlouho. Obecně se mechanické praní v pračce pro Merino vlnu nedoporučuje. Co totiž Merino vlna opravdu nesnáší je prudké střídání teplot, ke kterému v pračce dochází v jednotlivých fázích praní. Zvolte tedy raději ruční praní.

Ruční praní - Aby vám svetr vydržel krásný co nejdéle, doporučujeme prát ručně do 40 °C. Svetr perte naruby a používejte přípravku pro vlnu a bez aviváže. Jako první namočte namáhaná místa, například podpaží. Během praní se svetrem zacházejte opatrně. Merino vlna nemá ráda teplotní šoky, proto je potřeba při praní nestřídat teplotu vody. Vypraný svetr vyždímejte zarolováním do ručníku a sušte položený na ručník (svetr nikdy nevěste na ramínko, mohl by se vytáhnout).

V Merino svetrech budete vypadat sebevědomě a svěže i v náročných situacích. 
 

Merino svetry to nekončí. Máme zde tip na mnoho dalších kousků, které ve vašem šatníku nesmí chybět.

Elastické džíny jsou od naší značky také extra pohodlné, proto je mějte vždy po ruce ve své skříni. Vybrat si můžete nejen modré pánské džíny, ale i černé džíny, anebo šedé džíny. Hodí se pak ke košilím, zvolit můžete například slim fit košile s krátkým rukávem. Pro denní nošení, v létě, a také pod merino svetr si oblečte pohodlnou lněnou košili. Lněná pánská košile se hodí také jako pánská svatební košile pro svatby typu Boho. Více se o tom můžete dočíst zde.