Jak správně pečovat o oblek FERATT

Správná péče o pánský oblek může prodloužit jeho životnost a dokonalý vzhled. Aby váš oblek zůstal krásný a v dobrém stavu, je nezbytné mu věnovat odpovídající péči. Od pravidelného čištění a správného ukládání až po vhodné nošení a údržbu, existuje několik klíčových kroků, které můžete provádět pravidelně, aby váš oblek zůstal v optimálním stavu. 

  1. Používání vhodných ramínek: Pokaždé, když svůj oblek pověsíte, ujistěte se, že používáte ramínka s dostatečně širokými rameny. To pomůže zabránit deformaci obleku. Vyhněte se také odkládání saka přes židli nebo křeslo, což může vést ke ztrátě tvaru a zmačkání obleku.
  2. Předejděte pomačkání saka: Snažte se sundávat sako v situacích, kdy budete delší dobu sedět a nejste na formální události např. ples. To minimalizuje riziko pomačkání saka. Pokud např. cestujete autem na schůzku nebo jste v kanceláři a nečeká vás meeting.
  3. Střídejte obleky: Je-li to možné, měli byste střídat alespoň dva obleky. To má několik výhod. Zaprvé, nebudete vypadat, že nosíte stále stejný oblek, a zadruhé, vaše obleky vydrží déle a nebudou se zdát opotřebované. Navíc budete mít vždy rezervní kus, když jeden oblek odnesete do čistírny.




  4. Vždy mít po ruce deštník: Kyselý déšť smíchaný s prachem může zanechat na obleku nevzhledné stopy. Proto je doporučeno mít vždy po ruce deštník. Pokud se i přesto stane, že se promoknete, pověste oblek na věšák a nechte ho pořádně proschnout.
  5. Vyvětrání před uložením do skříně: Po návratu domů je důležité nejprve oblek nechat vyvětrat, než ho uložíte zpět do skříně. Kalhoty a sako pověste na věšák, aby se dostalo vzduchu, a nechte je tak proschnout. Ujistěte se, že oblek je bez prachu, vlasů a dalších nečistot, a teprve poté ho uložte.
  6. Správná údržba: Používejte pouze kartáč nebo vhodné čističe k odstranění běžných nečistot, jako jsou prach, chlupy a vlasy. Vyhněte se použití vlhkých hadříků nebo houbiček, abyste předešli poškození obleku. Pokud je nutné, pravidelně oblek nosíte do čistírny.
  7. Oblek nežehlete: Nikdy nepoužívejte žehličku přímo na oblek. Může zanechat na látkě lesklé stopy. Pokud je potřeba narovnat vrásky, použijte spíše horkou páru. Pokud se vám nedaří oblek narovnat, raději ho přenechte profesionálům v čistírně.
  8. Ukládání do ochranného obalu: Pokud neplánujete nosit oblek delší dobu, uložte ho do ochranného obalu. To zabraňuje vniknutí prachu, pachů, škůdců a jiných škodlivých faktorů, které by mohly oblek poškodit. Dodržujte tyto kroky a váš oblek bude i po delší době vypadat jako nový.

Jak pečovat o vlněný oblek se dozvíte zde.