Čeká vás svatba: Co si obléci?

Svatební oblek

Čeká vás svatba: Co si obléci?

Tipy pro ženicha, svědka i hosty

Plánujete vlastní svatbu, nebo jste obdrželi pozvánku a chystáte se na ni jako host? Ať už jste v jakékoliv roli, svatba je výjimečnou příležitostí obléci se do gala. Jaký dress code si svatba žádá z pohledu ženicha, svědka i hostů?

Při výběru oblečení na svatbu záleží na počasí i na místě konání. Poslední dobou se pravidla určitým způsobem uvolňuji. Existují však základní pravidla, která je dobré dodržet v každém případě. Co si tedy obléct na svatbu, abyste udělali co nejlepší dojem a zejména abyste se na svatbě co nejlépe cítili? 

Jak se obléct na svatbu jako ženich

Jako ženich určujete styl své svatby a stáváte se vzorem pro své hosty. Zde je několik tipů, jak si vybrat ten správný outfit na svatbu, abyste vypadali elegantně a stylově. 

Investice do kvalitního obleku na míru se vyplatí. Pokud nemáte tu možnost, nechte si u nás upravit konfekční oblek na míru. Perfektně padnoucí oblek je základ. Vlněný oblek od renomovaných italských značek, jako je MARZOTTO nebo VITALE BAREBERIS CANONICO, nebo FREON, je perfektní volbou. Můžete zvolit tmavý oblek nebo se obléct do světlých odstínů. Světlým typům sluší tmavší obleky, zatímco opálené typy vyniknou ve světlých barvách.  V létě jsou praktičtější světlé obleky, které jsou vzdušnější a pohodlnější. V zimě však vítězí tmavá klasika, která působí elegantně a formálně. 

Typickou barvou na svatbu je modrý oblek, velmi populární je poslední dobou šedý oblek. Kostkovaný oblek na svatbu je asi tím nejvíce typickou změnou v tomto roce. V nabídce najdete také kostkovaný šedý oblek BRISTOL, modrý MALIBU a také obleky s drobnou kostkou v trojkombinaci s vestou: šedý oblek ETNA a hnědý oblek TEIDE.

Svatební oblek nejvhodněji doplníte bílou košilí na manžetové knoflíčky, případně můžete zvolit odstín ivory košile, pokud nevěsta volí šaty v této barvě. Odstín bílé by totiž měl vždy ladit s šaty nevěsty. Sáhnout můžete i po světle modré košili a sladěnou kravatu. Elegantní volbou je i vesta k obleku. Pokud chcete typicky svatební typ vesty, oblečte si svatební set vesty s kravatou z bílého brokátu.

 

Jaký outfit zvolit na svatbu jako host nebo svědek?

Oblečení svatebních hostů a svědka se od ženicha v zásadě tolik neliší. Hlavní je, abyste ženicha zvoleným outfitem nezastínili. Pokud tedy víte, že svatba bude neformálnější, nechte svůj třídílný oblek raději doma. Tam také nechte tmavé košile, ty se hodí spíše na ples a jiné večerní události.

Na pozvánce nebo svatebním webu nejspíš najdete i dress code svatby, který může být formální, stejně jako ležérní. Dress code je potřeba respektovat vždy.

V posledních letech je běžné, že budoucí novomanželé ladí svatbu do určitého odstínu, což se Vám může elegantně podařit například v podobě doplňků

Přizpůsobte se místu konání

Církevní obřad: Pro svatbu v kostele je nejvhodnější tmavý oblek, který doplníte bílou košilí, nebo smetanovou košilí a tmavou kravatou.

Venkovní svatba: U venkovních svateb je dress code uvolněnější. Světlé obleky v šedé, béžové nebo lněné variantě jsou ideální volbou.

Co si obléct na letní svatbu

Letní svatby nabízejí příležitost k méně formálním a pohodlnějším outfitům.

Světlé obleky

Světlejší barvy, jako šedá, bledě modrá, béžová nebo krémová, jsou v horkém počasí mnohem příjemnější. Můžete také zvolit oblek bez podšívky pro větší komfort.

Lehké sako a kalhoty

Formálnost letních svateb je často nižší, takže si můžete obléct lehké sako a kalhoty, nebo dokonce úplně vynechat sako a místo toho kombinovat košili s vestou nebo šlemi.

Blejzry a saka

Vyměňte oblek za blejzr nebo sako ve světlých odstínech, pokud to schvalují novomanželé.

Chinos kalhoty

Ležérní a pohodlný vzhled získáte díky chinos kalhotám, které doplníte sakem nebo blejzrem.

Co si obléct na podzimní svatbu / zimní svatbu

Doporučujeme vlněné oblekyVlněné obleky jsou ideální volbou, protože jsou prodyšné, dobře izolují a odvádějí pot. Kombinujte svůj oblek s doplňky, které ladí. Kožené boty a pásky by měly být ve stejném odstínu. Na formální svatbu jsou vhodné látkové motýlky, zatímco dřevěné motýlky jsou lepší pro uvolněnější akce.

Doplňky dotvoří celkový dojem

Aby svatební outfit vypadal promyšleně, vyhrajte si s doplňky. Základní pravidlo praví, že boty a všechny kožené doplňky (opasek) by měly být ve stejném odstínu. Základem jsou kvalitní kožené boty, ideálně ve stejném odstínu jako vaše ostatní kožené doplňky. Můžete zvolit kravatu nebo motýlka podle formálnosti svatby. Manžetové knoflíčky a elegantní hodinky jsou nutností.

Pamatujte, že svatební outfit by vám měl perfektně sedět. Rukávy saka by neměly překrývat rukávy košile, a lem kalhot by se měl dotýkat vrchní části bot. Pokud máte rozdílnou velikost saka a kalhot, kupte je samostatně ve správné velikosti. Tuto možnost u nás u mnohých obleků umožňujeme. A nezapomeňte, i oblek zakoupený na e-shopu si můžete vyzkoušet u nás na prodejně a odborný personál Vám poradí Váš celkový outfit tak, abyste vypadal jako ze škatulky. A pokud je potřeba, zajistí i úpravy na míru.

Už jste viděli náš další článek se svatební tématikou - "5 nejlepších letošních trendů pro svatební outfity?"